Åka ut som volontär till barnhem?

Frågor och svar om barnhem
jan 27, 2020

Intresset för volontärresor ökar och barnhem är en av de mest populära placeringarna.

Volontärer som betalar för möjligheten att under en tid hjälpa barn som lever i utsatthet och dessutom ofta fortsätter att samla in pengar till förmån för barnhemmet när de kommit hem, är en viktig inkomstkälla för många barnhem och volontärresebyråer. Ett flertal studier, tillsammans med erfarenheter och vittnesmål från berörda länder, tyder på att den ökade efterfrågan på barnhemsbarn att hjälpa faktiskt leder till en ökning av antalet barnhem.

I vissa fall är efterfrågan på barnhem ett uttryck för välmenande personers önskan att göra något gott för barn som lever i utsatthet. I andra fall startas barnhem som vinstdrivande företag, för att generera inkomster från dem som är villiga att ge av sin tid och sina pengar för att hjälpa.

Antalet företag som anordnar volontärplatser utomlands har de senaste åren ökat kraftigt – resor med inslag av volontärarbete beräknas nu vara ett av de snabbast växande turistområdena globalt. Volontärresebranschen beräknades 2008 omsätta runt 2 miljarder dollar genom att skicka ut en och en halv miljoner volontärturister. Den genomsnittlige volontären uppskattades betala 3 000 dollar.

De flesta som vill arbeta som volontärer har goda avsikter och tänker på barnens bästa – men ibland utan att vara medvetna om de risker som barnen kan utsättas för när de bor på institution.

Som volontär är du en av många. Även om ditt bidrag är gott, vad leder det till i längden?