Resa som turist till barnhem?

Frågor och svar om barnhem
jan 27, 2020

När du reser som turist finns det i dag i många länder möjligheter att enkelt göra ett kortare eller längre besök på ett barnhem.

Dessa besök kan säkert i många fall innehålla fina möten, lek och glädje. Men vad ger den här typen av korta visiter för signaler till de barn, vars hem är en turistattraktion? Tänk på att din resegrupp inte är den enda. Det finns barnhem som tar emot upp till fyra grupper per dag.
I vårt eget land är det en fullständigt omöjlig tanke att barn, som växt upp under utsatta levnadsförhållanden, skulle uppmanas att uppträda för grupper av turister eller följa med okända besökare på utflykt utan tillsyn. Men det är förödande nog precis det som sker på många barnhem runtom i världen.

Hur kommer det sig att de flesta barnhem i många länder ligger i eller i närheten av populära turistmål? I Nepal finns nästan 90 procent av de registrerade barnhemmen i de fem mest populära turistdistrikten. Samma mönster finns i bland annat Kambodja, Uganda och Thailand.

Det är ingen slump. I turisttäta områden har barnhem blivit en lönsam affärsidé dit barn rekryteras för att visas upp för turister.

Systemet, som påminner starkt om trafficking, innebär i sig en exploatering av barnen samtidigt som det också utsätter dem för stora risker att utsättas för övergrepp och sexhandel.